Transsylvanien

Transsylvanien

Rumänien har haft många utsugare genom åren. Diktatorn Nicolae Ceaușescu var en av dem, men den mest kände som förknippas med Rumänien och främst Transsylvanien där hans slott ännu ligger, var greve Dracula – den blodtörstige greven som förvandlades till vampyr enligt Bram Stokers berättelse, och vilseledde kvinnor med sin charm innan han blottade deras halsar och tog sig ett bett. Inspirationen är tagen från den verkliga gestalten furste Vlad III Dracul, som spetsade sina fångar och gjorde de mest otänkbara grymheterna. Men Transsylvanien är mer än en blodutsugande furste.

Kort om Transsylvanien

Transsylvanien ligger i nordvästra Rumänien och är ett av tre landskap som landet är indelat i. Det är ett berglandskap som i sin tur är indelat i 16 distrikt. Bergskedjan som omger Transsylvanien heter Karpaterna. Här finns det många mineraltillgångar samt ett stort jordbruk och inte minst en rad oerhört häpnadsväckande slott, kloster och borgar. Transsylvanien bör verkligen ses åtminstone en gång i livet. Där upplevs skräck, romantik, historia och natur i den bästa av blandningar.

På upptäcktsfärd i Transsylvanien

Luta dig tillbaka och läs, för här följer en guide om Transsylvaniens bästa sevärdheter, följd av fakta hur du tar dig dit och runt samt om produkter att handla med dig.

Se de viktigaste slotten

Då vi redan nämner slottet Bran i en annan artikel här på sajten, så ska vi inte gå in djupare på det. Slottet Bran är Draculas vackra borg där han satt fängslad. På slottet får du guidade turer och en tydlig berättelse om den grymme fursten. Du kan se tortyrkammaren med verktygen som användes för att påla, flå, och koka genitalierna på fångarna. Inträde: ca 50 kronor.

Gå sedan ut till spökhuset på gården och se om du skymtar en svart slängkappa…

Det fiktiva slottet

Vad du sedan kan göra är att åka vidare till slottet Corvin som Bram Stoker faktiskt trodde var Draculas och som ligger i sydvästra Transsylvanien. Corvin är ett riktigt spökslott! Det hålls dock trevliga sommaroperaföreställningar i anslutning till slottet och många skräckfilmsinspelningar har tagit plats här.

Se Brasov

Brasov är den största staden i Transsylvanien och har ett centralt läge. Det är en mycket välbevarad och vacker stad, och fram till slutet av 1930-talet var de flesta av stadens invånare tyskar; fortfarande pratar en del av befolkningen lite tyska.

Bada i varma källor

Transsylvanien består av flera kurorter där du kan ta ett hälsosamt dopp i termalbaden. Bear Lake i Sovata är en anläggning, Ocna Sibiului nära Sibiu är en annan. Att bada här sägs vara extra bra för artros. Nära Sibiu ligger flera vingårdar där du kan prova lokala viner.

Ta dig dit och runt

Du kan först flyga till Bukarest med 3 olika flygbolag, som flyger direkt. Tarom, Blue Air och Wizz Air flyger från Stockholm och Köpenhamn. Från Bukarest går sedan tåg eller bussar men det går också att hyra bil. Det är mycket billigt att hyra bil och en vecka med en internationell firma går på ca 1300 kronor medan en lokal firma kan ta 400 kronor, allt inräknat utom bensin. Ett tips är dock att välja en känd biluthyrningsfirma för att slippa tråkigheter med bilen.

I Transsylvaniens byar är det vanligt att ta häst och vagn om det är mycket små orter du befinner dig på. Annars fungerar tåg och bussar relativt bra i hela Rumänien. Bussarnas punktlighet är dock inte alltid pålitlig och tågen går långsamt, men stationer finns det i nästan varenda vrå i landet.

Shopping

Du kan hitta mycket hantverk i Transsylvanien, bland annat i byarna där allt verkligen knåpas ihop för hand. Dock bör du naturligtvis inte ge dig av från Transsylvanien innan du köpt på dig några souvenirer från Draculas slott. I den inhysta souvenirbutiken i slottet Bran finns det gott om dem.