Resa runt

Resa runt

Att åka kollektivt i Rumänien är mycket billigt och kostar i regel mindre än hälften än det vi brukar betala i Sverige. Många rumäner äger ingen bil, så därför kretsar mycket kring kollektivtrafiken som buss och tåg. Det är också säkrare än att åka bil, vilket är bra att ha i åtanke om du vill hyra en. Häst och vagn är vanligt på landsbygden och på vintern kan du åka släde om du vistas i en mindre by i bergen.

Tågtrafiken

Varje större ort i Rumänien har åtminstone en tågstation, som dessutom ligger mycket centralt, eftersom de flesta tar sig dit till fots och inte vill gå alltför långt. Det finns både vanliga tåg och nattåg, och en rekommendation för dig som ska färdas på rälsen mer än 6 timmar i sträck, är att ta ett nattåg. Var specifik när du köper en biljett till ett nattåg, genom att uppge att du vill ha en ”vagon cușetă”, det vill säga en sovvagn. Biljetter köpes vid biljettdiskarna på stationerna.

Vid utsålda tåg eller brist på stationer – ta en maxi-taxi

Om biljetterna skulle vara utsålda eller om du vistas på en ort som saknar tågstation, kan du ta en maxi-taxi som liknar en minibuss och trafikerar sträckan du önskar. Dessa minibussar ligger ofta i anslutning till busstationerna (autogară). Maxi-taxis finns även på lokala ställen i storstäder. Hoppa in i bilen/bussen, uppge din destination, förhandla om priset – åk! Vanliga taxis kan beställas med app (CleverTaxi) eller touch screen på flygplatserna. Kontrollera taxametern eller förhandla om priset först.

Bussnätet

Bussarna eller autobuz som de heter på rumänska, går både inom städerna och utanför. En tur med en buss i stadstrafiken kostar inte mer än ett par kronor. Biljetter köper du i förväg i biljettautomater eller kiosker och stämplar sedan biljetten på bussen. Punktligheten är inte alltid den bästa.

Tyvärr brukar fönstren i bussarna i Rumänien vara stängda och en välfungerande luftkonditionering är ovanlig. Ta med mycket vatten vid längre sträckor. Anledningen till att fönstren ofta hålls stängda är att rumäner anser att det är ohälsosamt att åka med neddragna fönster, på grund av draget.

Hop on/ Hop off

I Bukarest kan du ta en hop on/hop off-sightseeingbuss som ger tillgång till de stora sevärdheterna. Pris: ca 80 kronor/dygnet

Spårvagnar

Bukarest och många andra rumänska städer har spårvagnar. En biljett kostar inte mer än en bussbiljett. Ofta är spårvagnsbiljetter och bussbiljetter desamma. Dock brukar inte biljetterna vara kompatibla med tunnelbanan.

Tunnelbana i Bukarest

I Bukarest kan du ta tunnelbana. Ett dygnskort kostar ca 20 kronor. Stationerna ligger ganska nära varandra, så om du missar en station så kan du vanligtvis gå av vid nästa och ändå komma rätt. Skyltningen i Bukarest tunnelbana är lite sisådär och syns bäst från första vagnen.

Köra bil

Vägnätet är inte det bästa och gatubelysningen dålig nattetid, vilket gör att du har svårt att se djur och människor. Fartkontroller, vägavgifter och polispatruller på vägbanorna är mycket vanligt och reglerna strikta. Vill du dock hyra en bil kan du göra det på flygplatserna eller i lite större städer där det erbjuds biluthyrning.

Säkerhet

Rumänien är ett säkert land att färdas i, men ser du ut att ha pengar så är ficktjuvarna där ganska snabbt. Det enda du ska göra är naturligtvis att iaktta vanlig försiktighet. Rumäner är annars väldigt hjälpsamma och visar dig gärna vägen. Om du är på villovägar och behöver komma rätt, så är någon person snart där och guidar dig.