Mat och dryck

Mat och dryck

Rynkar du lite på pannan när du får veta att du nu ska läsa om den rumänska maten och drycken? Men du som emellertid har provsmakat rumänsk mat, vet att man kan bli mycket positivt överraskad och att rynkningen i pannan mest sker av bristen på kunskap. Hur maten i Rumänien är tillagad och vad som ingår, varierar från distrikt till disktrikt. Vistas du på den fattiga landsbygden, är det inte förvånande om din rätt saknar en del grönsaker. Om du däremot befinner dig i Bukarest eller i Sibiu, så brukar maten beskrivas som ”bortom sparsmakad”.

Rumänsk mat och dryck – de typiska rätterna

Det rumänska köket har uppkommit genom flera influenser från Ungern, Tyskland, Spanien och Serbien. Den rumänska husmanskosten är ganska tung, men ligger faktiskt inte alltför långt ifrån vår egen. Vitkålsdolmar, korvar, soppor, grytor, köttfärs och tomater finns ofta med på tallriken. Man syrar ofta grönsakerna. Här återges de mest kända rätterna.

  • Sărmăluţe cu mămăligă – en rätt med vitkålsdolmar, surkål och majsgröt
  • Mamaliga – en majsgröt som äts som tillbehör
  • Ciorba – en syrlig soppa som kan vara gjord på kött eller kalvfötter eller fisk, tillsammans med grönsaker. Soppan har citronsaft och vinäger tillsatt i sig, därav den syrliga smaken
  • Pretzels (kringlor som är söta eller salta) – En dessert eller tilltugg
  • Papanasi – en söt syltmunk

Drycker

Du kanske inte visste om att Rumänien är en av världens stora producenter när det gäller vin.  Tyvärr är deras viner relativt okända, precis som landet själv. Prova Murfatlar eller Cotnari som räknas till de bättre vinsorterna. Utmed Karpaternas dalar ligger flera stora vingårdar. I närheten av Draculas slott och i Transsylvanien, kan du avnjuta några riktigt läckra röda viner i blodets tecken, bara för att…

Andra kända drycker är Ţuică – en slags snaps som framställs på plommon och innehar en alkoholhalt på 45-60 %. Det är vanligt att rumänerna gör sina spritdrycker på frukter.

Mat- och restaurangkultur

Vanliga rumäner har inte råd att gå ut och äta var och varannan dag.  De finare restaurangerna är främst till för stadsbor, de lite mer välbärgade eller turister. Kommer du ut på landsbygden väntar hemlagade middagar hemma hos folk, alternativt på något familjeägt värdshus.

Matvanor

Om det rör sig om riktigt kristna rumäner, äter de vanligtvis vegetariskt på onsdagar samt fredagar. Som grönsaker kan du ofta vänta dig pickels, surkål, tomat och gurka. På turistorterna ser matutbudet ut som i vilken storstad som helst, med snabbmat, pizza och pasta.

Otydliga menyer och upplägg

Tänk på att på vissa medelklasshotell kan det finnas frukostmenyer, men när allt kommer till kritan serveras ingen frukost. Var således beredd på kontroversiella restaurangupplevelser, eftersom personalen ibland inte har koll på vad den andra gör eller vet.

Middagstider

Rumäner äter tre mål mat om dagen, precis som vi är vana vid i Sverige. Middagen anses som huvudmålet och intas sent. Det är inte ovanligt att restauranger tar in beställningar efter kl. 22. Man äter gärna i större grupper och gör middagen till en samlingspunkt.

Tänk på att alltid äta upp i Rumänien. Sedan kommunisttiden när folket svalt anses det ohövligt att lämna kvar mat på tallriken.

Prisnivåer

Du kan verkligen äta billigt i Rumänien och portionerna är inte små. På en genomsnittlig restaurang kostar en trerätters middag för 2 inte mer än drygt 200 kronor. En lokalproducerad öl ligger runt 10 kronor.

Dricks

Man brukar inte ge dricks i Rumänien, men avrundning av priset är vanligt.