Bra att veta

Bra att veta

Rumänien må förvisso vara en av medlemmarna i EU, men än så länge har porten in till landet inte stått så vidöppen som många andra länders. Detta är på både gott och ont – som en positiv aspekt har de rumänska särdragen stått sig starka och man har ännu inte fallit vika för att bli omgjord till en replika av en typisk europeisk stat där numera mycket har börjat efterlikna varandra i såväl stort som smått. De stora kedjorna som dominerar shoppingstråken i de flesta städer har ännu inte fått fäste på samma sätt och man har inte fasat ut det gamla.

Som en negativ aspekt är Rumänien fortfarande ovisst för en oerfaren resenär och man har inte vågat ta steget att åka dit ännu. Men ta tjuren vid hornen och bege dig dit, för Rumäniens intressanta land kommer inte att göra dig ångerfull. Här får du veta allt som är viktigt att veta innan avresa.

Pass och visum

Rumänien är EU-medlemsland men ännu inte en del av Schengen-avtalet som bådar för att kunna röra sig fritt. Ett giltigt pass krävs alltså för inresa av övriga EU-medborgare. Undvik att resa med provisoriskt pass om du inte vill mötas med skepsis.

Klimat och temperaturer

Rumänien har mycket kalla vintrar och torra, heta somrar. I stort påminner det om medelhavsklimat men med ännu större skiftningar. Även detta att här finns både låglandet och bergsområdena gör sitt till. Under december – februari och även ännu längre in på vårkanten, kan snön falla och temperaturerna stannar runt 3 – 4 grader. Under somrarna flämtar man istället, i ofta över 30 grader.

Språk

I Rumänien talas det rumänska och även makedonska samt ungerska och lite romani. I storstaden Bukarest talas det alltmer engelska men på landsbygden kan det vara svårt att göra sig förstådd om du inte talar ett ord rumänska.

Valuta

Den rumänska valutan heter rumänska leu (RON). 100 SEK = 40,40 RON

Beställ helst valutan innan avresa och ha alltid kontanter tillgängliga att betala med, då kort ibland inte accepteras på mindre ställen. Dessutom kan bankomater vara svåra att hitta ibland.

Eluttag

Spänningen i eluttagen är 230 V och stickkontakterna är C och F. Du behöver ingen adapter.

Tidsskillnad

Rumänien ligger 1 timme före Sverige (+1).

Åldersgränser

18-årsgränsen tillämpas vid alkoholkonsumtion och försäljning. 21-årsgräns gäller vid biluthyrning.

Larmnummer

Även Rumänien tog steget i att besluta om det allmänna larmnumret 112, precis som många andra EU-länder.

Vaccinationer

Det är högst osannolikt att du blir biten av en vampyr eller Dracula himself i Rumänien, men rabies förekommer och det finns rabiessmittade fladdermöss och hundar som faktiskt kan se dig som ett ”byte”. Vaccinera dig gärna mot rabies samt mot Hepatit A och B. Rumänien har också haft en del mässlingfall, så skydd mot sjukdomen är viktigt.

Ambassader

Rumänska ambassaden i Stockholm:

Östermalmsgatan 36
Telefon: 08-10 86 03

Svenska ambassaden i Bukarest:

Kiseleff nr. 43
Casuta Postala 63-11, 011343
Telefon:  +40 (21) 406 71 00

Att tänka på

I Rumänien håller man hårt på fartgränser och nykterhet vid bilkörning vilket kan vara bra att tänka på om du hyr bil. Icke en droppe är det som gäller och överstiger du 130 km/h rejält på motorväg, ryker ofta körkortet. Det är många trafikontrollanter ute och smyger, så var försiktig.

De flesta vägar är avgiftsbelagda. Du betalar vid gränsen om du åker in i landet med bil.