Bukarest

Bukarest

Till Bukarest är det skönast att resa under våren och hösten, då sommaren kan bli stekhet. I staden kommer du att se gamla monument och charmiga kvarter ligga sida vid sida om skrytbyggen och utplånad arkitektur som resultatet av kommunisttiden. Det finns alltså stadsdelar som är hur pittoreska som helst och andra som är vittnar om Rumäniens tragiska förflutna.

Att göra i Bukarest

Bokkarusellen

Bokkarusellen eller Carturesti Carusel (adress Strada Lipscani 55), är en vacker 1800-talsbyggnad som är fullproppad med böcker som radats upp i fina utföranden, utplacerade på 6 våningar. Ibland ser det nästan ut som små konstverk. Man kan säga att det är som att gå i en bokhandel à la NK eller Selfridges i London, men enbart med böcker i utbudet.

Påminns om det dystra Rumänien i diktatorn Ceausescus palats

Nicolae Ceausescu var Rumäniens diktator och en tyrann av rang. Hans styre isolerade inte bara Rumänien från resten av världen utan lamslog också det egna folket med konstiga beslut som födde fram fattigdom och misär och 100% ja-sägare i hans omgivning. Han själv lät givetvis upprätta ett ståtligt palats (Casa Poporolui, Folkets palats) mitt i Bukarest, vilket står kvar än idag och tjänar som parlamentpalats med sina 3100 rum. De flesta ser det som ett skrytbygge där du kan känna tidens kyliga vingslag. Diktatorn blev känd för att ha orealistiska idéer som aldrig fungerade och palatset påminner ofta om dem eftersom lyxen i byggnaden sannerligen är i överflöd…

I anslutning till palatset ligger den 3,5 km långa Uniriiboulevarden (Enighetens boulevard) som Ceausescu byggde genom att jämna en stor del av den gamla huvudstaden med marken.

Ceausescus grav på Ghenceakyrkogården

Ceausescu avrättades 1989 på självaste juldagen tillsammans med sin fru. Hans grav finns kvar, men är dock svår att hitta och är separerad från hans frus, eftersom folket tyckte att de två hade totat ihop alltför mycket nonsens tillsammans och borde vara skilda i evighet. Väl framme vid graven som är ganska oansenlig och ligger på Ghenceakyrkogården, väcks det blandade känslor, snarare negativa än positiva. Graven är prydd med ett grått kors, en röd stjärna och ett ljus som ständigt brinner. Du kan ta buss 385 från palatset till kyrkogården.

Se bylivet i Rumänien på Dimitrie Gusti

Se det traditionella bylivet i Rumänien genom att gå till friluftsmuséet Dimitire Gusti. Här finns bondgårdar, väderkvarnar och hem som symboliserar det traditionella Rumänien.

Att resa hit

Det går att flyga direkt till Bukarest från både Stockholm- Arlanda, Stockholm-Skavsta och Köpenhamn. Flygbolagen att ta är Wizz Air eller Blue Air samt Tarom. Det går också att bila ned till Rumänien, men trafiken är tung och du måste betala för att färdas på vägarna. En hyrbil är ett alternativ och kan hyras på flygplatserna Henri Coandă eller Bucharest Băneasa. Henri Coandă är den största. Det går också att ta tåg ned från Sverige om du köper Interrailkortet.

Transporter i Bukarest

Från flygplatsen går tåg in till Norra station och buss 780 eller 783 tar dig direkt till city. Vill du beställa taxi kan du göra det med hjälp av en touch screen på flygplatsen. Vi rekommenderar flygtransfer.nu för att hitta alternativ för att ta sig från flygplatsen.

Inne i staden kan du ta tunnelbanans 4 linjer, åka lokalbussar, gå, hyra cykel eller ta spårvagn. Biljetter köps i RATB-kiosker och stämplas i maskin. Sätt dig gärna längst fram i tunnelbanans första vagn, annars kan du lätt gå miste om skyltar som är lite få till mängden, och otydliga.

Mat & dryck

Passa på att äta rumänsk mat när du är i Bukarest. Även om Östeuropa inte har världens bästa rykte när det kommer till kulinariska upplevelser så finns det många guldkorn. Om du är intresserad av mat så rekommenderar vi varmt en rundtur där du får smaka på lite av varje från det rumänska köket.

Shopping

Att shoppa i Bukarest är mycket billigt. Saker att handla med dig hem är hantverk, såsom broderade dukar, ullprydnader till inredning, träsniderier, keramik m.m. Tänk på att det florerar många piratkopior i Bukarest och är priset alldeles för bra för att vara sant, så rör det sig troligen om en sådan.

Det går också att köpa designerplagg precis som i Paris. World Trade Center på 10 Montreal Square är mycket elegant. Är du ute efter lite mer genuina butiker, ska du flanera på Calea Victoriei. Här ligger inte bara söta kaféer och småbutiker, utan också många antikvitetsaffärer och konstgallerior.

Piata Obor-marknaden

Bukarest mest kända marknad Piata Obor ligger på Campul Moslior och säljer mat och hantverk.

Marknaden är väldigt färgstark så lite fotografering är rekommenderad.