Sevärdheter

Sevärdheter

I det berg-o-dallika landskapet som Rumänien så gärna vill få oss resten av världsinvånare att rikta blickarna mot, kan du åka på jakt efter att stort antal sevärdheter. Som du säkert redan vet och som vi inte kan nämna nog, är att Rumänien eller rättare sagt Transsylvanien, var hem åt den blodtörstige Dracula. Här finns hans borg om man får tro legenden. Men detta är inte den enda borg i landet. Ute på landsbygden i krökarna, kan du komma fram till sagolika slott och palats som har byggts både för längesedan och under kommunisteran av Ceaușescu, som hade näsa för överdådighet och maktmissbruk. Många byggnader i Rumänien är av gotiskt utseende och här ska vi lägga några på minnet, jämsides med övriga utflyktsmål och sevärdheter.

Slottet Bran – Draculas domäner

När du närmar dig Valakiets gräns och hamnar ca 30 km från staden Brașov,  kommer en mäktig känsla att infinna sig hos dig. Förmodligen kommer du känna myror i benen och vilja fly din kos, men samtidigt när nackhåren reser sig på dig så lär du även känna av mystiken och det förväntansfulla i dig. Bra, då är allt som det ska, för du är nämligen på väg in i Draculas värld och hans slott Bran eller Törcsvár som man säger på ungerska. Slottet ligger i Transsylvanien och känns igen på sina många tinnar och torn och läget högt uppe på en kulle.

Här ska den grymme, pålspetsande fursten Vlad Ţepeş (Draculas riktiga namn) ha spenderat några dagar i fängelse. Det råder dock delade meningar om vilket Draculas slott egentligen var, eftersom Bram Stoker som skrev Dracula och inspirerades av Vlad Ţepeş, aldrig satte sin fot i Rumänien och nämner ett slott 200 km norr om slottet Bran. Dessutom säger historien att Vlad aldrig bodde på slottet permanent. Men en vacker och skräckinjagande byggnad på samma gång, det är det, och vill du komma nära Dracula på riktigt så är det hit du ska åka! På slottet väntar guidning och souvenirshoppar. Tåg och buss tar dig från Bukarest till Bran.

Ett tips! Det ligger flera charmiga byar nedanför slottet och i omnejden kan du åka häst och vagn genom landskapet och de små orterna. Blotta inte halsen, för vem vet vilka lömska flygfän som dräller omkring i Draculas närhet…

Peleș slott i Sinaia

I Prahova-regionen vid Sinaia ligger ännu ett mäktigt slott i nyrenässansstil, mitt uppe i bergskedjan Karpaterna. Slottet var hemvist för kung Carol I och är idag ett museum som är fyllt med artefakter från Rumäniens historia. Självklart var det även ett sommarhus för diktatorn Ceausescu som gottade sig åt alla rikedomar på Peleș när han levde. Insidan av slottet ser ut som hämtat ur en Harry Potter-saga och mer därtill.

Du kan åka tåg eller buss från Bukarest till Peleș slott.

Passa på att åka skidor eller vandra i Karpaterna

När du ändå är i Karpaterna ska du givetvis passa på att åka lite slalom, alternativt vandra om du vistas i Rumänien på våren eller sommaren. I Karpaternas dalgångar kan du ta in på värdshus och åka på vinprovning. För skidåkning kan du prova på Poiana Brasov som numera rustats upp och är landets lyxigaste skidort.

Salina Turda för dig som eftersöker en surrealistisk upplevelse

I staden Turda som ligger i nordvästra Rumänien, finns en grotta och en saltgruva vid namn Salina Turda. Men på senare tid har grottan även en annan roll att spela, nämligen underjordisk nöjespark. Istället för att följa med Willie Wonka i Godisland, så har du chansen till ett fartfyllt alternativ här. Inget godis men väl många roligheter. Åk pariserhjul, spela minigolf eller bowling eller kolla in en föreställning på amfiteatern. Gruvans syfte har varit allt från bombskyddsplats och ostförvaring men är numera ett nöjesfält som räknas som det häftigaste i världen, enligt flera tidskrifter.

Bada vid Mamaia

Rumäniens mest kända badort heter Mamaia och ligger mellan Sjutghiol-sjön och Svarta Havet. Här kan du vistas billigt, bo på fint hotell och leva nattliv in på småtimmarna. Åk med buss till närliggande kustorten Constanta och se grekiska och rumänska fornminnen, bada romerskt bad och småprata med lokala fiskare.