Resa till Rumänien

Resa till Rumänien

Det enklaste sättet att ta sig till Rumänien är att flyga. Du kan också åka bil eller köpa Interrailkortet och ta tåget ned. Flyget har dock sina fördelar, eftersom det går allra snabbast. Men eftersom tågluffandet nu börjar komma tillbaka igen, så finns det ingen som kommer spärra upp ögonen om du säger att du tänker ta tåget ned på det gamla goda viset.

Direktflyg eller mellanlandningar – Rumänien har flera flygplatser

Flyg direkt till Bukarest med Wizz Air, Blue Air eller Tarom från Stockholm eller Köpenhamn. En resa tar ca 3 timmar, men du landar en timme senare eftersom Rumänien ligger 1 timme före svensk tid. Flygbiljetterna brukar vara billiga, eftersom det rör sig om lågprisflygbolag eller det rumänska nationella flygbolaget (Tarom) som alltid håller rimliga priser. Det går även inrikesflyg med Tarom till de flesta av de inhemska flygplatserna, såsom Sibiu, Satu Mare och Constanta m.fl. Om du således vill ta dig vidare i Rumänien med flyg och först hamnat i Bukarest, kan du alltså komma vidare via en mellanlandning i huvudstaden först.

Bilsemester till Rumänien

Att bila ned till Rumänien är ingen konst. Du åker genom Tyskland, Österrike och Ungern och får på så sätt bekanta dig med några av Europas östländer. Både Österrike och Ungern har fina vägar och inspirerande natur. En bilresa från Sverige till Rumänien tar 26 timmar om du åker non-stop, men det tycker vi att du ska låta bli om vi får säga vår mening. Stanna till i Ungern och Österrike på vägen och se Wien och Budapest. Vi vågar påstå att du verkligen kommer att ångra dig annars, eftersom det är två av vår kontinents mest historiska och vackraste städer.

Att köra bil i Rumänien är dock en annan historia, eftersom vägarna ofta har håligheter, gupp och dålig belysning. Dessutom kostar det att åka bil på i stort sett varenda rumänsk väg. Har du emellertid koll på alla regler och vågar dig ut i den rumänska biltrafiken, så är det bara att tuta och köra.

En tågbiljett till Rumänien, tack!

Om du som många känner av flygskammen och hellre vill prova på hur det känns att färdas på räls till Rumänien, så är det ingen svår match. Köp ett Interrailkort där du försäkrar dig om att de länder du ska åka igenom är inkluderade. Interrailkortet är ett smidigt och prisvärdare alternativ än att sitta och leta upp varje lands järnväg, förboka biljetter och lusläsa internet om information. Dra upp Interrailkortet varje gång du reser, så slipper du ta av din dyrbara tid.

Att åka med tåg i Rumänien tar visserligen lite längre tid än här hemma, men tågen går till i stort sett varenda stad och de är sådär åldrande charmiga, som vi var vana att se tågen för många herrans år sedan. Det är inga X2000 eller TGVs och komforten samt informationen är ibland lite knapphändig. Men en sak lovar vi – du kommer alltid fram och för det mesta hamnar du mycket centralt på orterna, då tågstationernas läge är det bästa.